Chléb
DOMÁCÍ CHLÉB
Příprava kvásku
1. den: 100 ml vody / 100 ml žitné mouky – smíchat a dát do tepla
2. den přidat 100 ml vody / 100 ml žitné mouky – smíchat a dát do tepla
3. den přidat 100 ml vody / 100 ml žitné mouky – smíchat a dát do tepla
4. den je kvásek připravený k použití
Pozn.:
osvědčila se mi žitná celozrnná mouka (Křemežská žitná cca 15 Kč)
doporučuji v průběhu procesu občas promíchat
jakmile je proces kvašení jednou v běhu, stačí si schovat trochu kvásku na dně přidat potřebné množství vody a mouky a v teple se kvásek připraví za 3 až 4 hodiny
teplo do 40 °C urychluje, chlad kvašení zpomaluje
také uschlé těsto oškrábané z mísy obsahuje kvasnou kulturu a je vhodné ho přidat do kvasné nádoby
v poslední době dávám kvásek vždy do chladničky, hezky se tam namnoží. Pokud spěchám dám ho na radiátor, ale to je potřeba hlídat!
Příprava chleba (velká remoska) po upečení 2 ¼ kg (malá remoska - poloviční dávka)
Příprava těsta
1 litr žitné mouky (běžná hladká chlebová) (Kaufland Penam cca 16 Kč)
1 litr pšeničné mouky (obyčejná nebo chlebová) (Kaufland cca 8 Kč)
5 čaj. lžiček soli
6-10 čaj. lžiček drcený kmín
200 ml vloček (oves., žitné, pšeničné)
100 ml slunečnicových, sezamových, lněných semínek (podle chuti)
suché součásti promíchat
přidat 750 ml hotového kvásku (4 velké naběračky) a 750 ml vlažné vody
promíchat a prohníst vařečkou, vznikne polotuhé lepivé těsto
zakrýt poklicí nebo igelitem a nechat na topení nebo v teple kynout asi 3 a více hodin; těsto zhruba zdvojnásobí objem. V chladničce těsto kyne 8 a více hodin. (Je to velmi výhodné, protože těsto nepřekyne, jednou jsem ho měl v chladničce i 24 hodin., pokud těsto kyne v pokoj. teplotě, po určité době překyne a už nemá sílu při pečení, chléb může být sražený.)
Pečení
vymazat olejem a vysypat hrubou moukou pekáč, u teflonového povrchu není třeba
přendat těsto pomocí stěrky do pekáče a hned péci
asi po 20 minutách vznikne kůrka, kterou je možno nakrojit, jinak chléb popraská
po nakrojení pokládám na povrch alobal, aby se chléb ještě propékal, ale nespálil shora
celková doba pečení je 85-100 minut, záleží, jak chcete mít tvrdou vrchní kůrku,
po upečení hned vyklopit na ošatku s utěrkou, aby se mohl vydýchat; v pekáči nebo na prkénku by zespodu zvlhl
Pokud je těsto vlhčí, doporučuji péci déle, aby se vypařilo více vody. Jinak hrozí, že chléb po vyklopení spadne a udělá se brousek.
Doporučuji webové stránky: www.kvaskovychleb.cz https://www.mlynstrizov.cz/
Závěrem: Buďte trpěliví a zkoušejte. Každá trouba peče jinak. Může se stát, že počáteční výrobky nebudou úplně vyhovující. Mně to taky trvalo, než byl chléb akorát.
Robert