Chléb

DOMÁCÍ CHLÉB

Příprava kvásku
1. den:        100 ml vody / 100 ml žitné mouky – smíchat a dát do tepla
2. den        přidat 100 ml vody / 100 ml žitné mouky – smíchat a dát do tepla
3. den        přidat 100 ml vody / 100 ml žitné mouky – smíchat a dát do tepla
4. den je kvásek připravený k použití
Pozn.:
    osvědčila se mi žitná celozrnná mouka (Křemežská žitná cca 15 Kč)
    doporučuji v průběhu procesu občas promíchat
    jakmile je proces kvašení jednou v běhu, stačí si schovat trochu kvásku na dně přidat potřebné množství vody a mouky a v teple se kvásek připraví za 3 až 4 hodiny
    teplo do 40 °C urychluje, chlad kvašení zpomaluje
    také uschlé těsto oškrábané z mísy obsahuje kvasnou kulturu a je vhodné ho přidat do kvasné nádoby
    v poslední době dávám kvásek vždy do chladničky, hezky se tam namnoží. Pokud spěchám dám ho na radiátor, ale to je potřeba hlídat!

Příprava chleba (velká remoska) po upečení 2 ¼ kg     (malá remoska - poloviční dávka)

Příprava těsta
1 litr        žitné mouky (běžná hladká chlebová) (Kaufland Penam cca 16 Kč)
1 litr        pšeničné mouky (obyčejná nebo chlebová) (Kaufland cca 8 Kč)
5 čaj. lžiček         soli
6-10 čaj. lžiček     drcený kmín
200 ml            vloček (oves., žitné, pšeničné)
100 ml            slunečnicových, sezamových, lněných semínek (podle chuti)

    suché součásti promíchat
    přidat      750 ml  hotového kvásku (4 velké naběračky)  a  750 ml vlažné vody
    promíchat a prohníst vařečkou, vznikne polotuhé lepivé těsto
    zakrýt poklicí nebo igelitem a nechat na topení nebo v teple kynout asi 3 a více hodin; těsto zhruba zdvojnásobí objem. V chladničce těsto kyne 8 a více hodin. (Je to velmi výhodné, protože těsto nepřekyne, jednou jsem ho měl v chladničce i 24 hodin., pokud těsto kyne v pokoj. teplotě, po určité době překyne a už nemá sílu při pečení, chléb může být sražený.)

Pečení
    vymazat olejem a vysypat hrubou moukou pekáč, u teflonového povrchu není třeba
    přendat těsto pomocí stěrky do pekáče a hned péci
    asi po 20 minutách vznikne kůrka, kterou je možno nakrojit, jinak chléb popraská
    po nakrojení pokládám na povrch alobal, aby se chléb ještě propékal, ale nespálil shora
    celková doba pečení je 85-100 minut, záleží, jak chcete mít tvrdou vrchní kůrku,
    po upečení hned vyklopit na ošatku s utěrkou, aby se mohl vydýchat; v pekáči nebo na prkénku by zespodu zvlhl
    Pokud je těsto vlhčí, doporučuji péci déle, aby se vypařilo více vody. Jinak hrozí, že chléb po vyklopení spadne a udělá se brousek.

Doporučuji webové stránky: www.kvaskovychleb.cz    https://www.mlynstrizov.cz/

Závěrem: Buďte trpěliví a zkoušejte. Každá trouba peče jinak. Může se stát, že počáteční výrobky nebudou úplně vyhovující. Mně to taky trvalo, než byl chléb akorát.

Robert